Nejnovejší galerie
Winter Hradec 2014
Pořádané závody
Fotka dne

Hlavní sponzoři

PolyPLASTY
omnipack

Naši partneři

microtherm
activesport
NUTREND-Sportovní výživa
Porsche Hradec Králové
pells
moose
yate sport
Rock Machine
cyklo pešek
koloshop
C & K

Články

Expenův Pells Aeron
Časovka Šerlich
Kluziště v Orličkách
Sajrajt a marast

Další weby

Webové album Picasa Hradecký pohár HSK facebook

Návštěvnost

Campa versus Shimano

Campa versus Shimano
(Chorus - centaur 07 x 105 07)

Když jsem se před pár týdny rozhodoval, zda si koupit krosku, kterou jsem objevil na inzerát, tak nějak jsem vůbec neřešil to, že jsou na ní komponenty od italské klasiky Campagnola.
Mohlo by se to zdát zvláštní, jelikož silnici,bike i zimák je osazen Shimanem a jsem s jeho funkcí spokojen(jediné výhrady mám k nízké životnosti řetězů), ale mě to přišlo tak nějak nedůležité.

Ve svém okolí to je zhruba napůl(v okolí třeba není žádný silniční Sram), ale jelikož brácha se stal zarytým campistou a řekl mi, ať tu krosku koupím, že campa je nesmrtelná nebo že se dá případně cokoliv opravit a objednat,šel jsem do toho s ještě větším klidem.
Měl jsem sice trochu obavy z pák, které jsou oproti Shimanu o dost menší a méně tvarované a taky z řazení, kde jsem najednou měl používat na odřazování palec,ale již niní mohu říci, že po pár set kilometrech mě veškeré tyto obavy opustily a v celku bez problémů nyní používám oboje řazení.

Prvotní seznámení bylo trochu zmatečné.Dolů jsem se neustále snažil řadit menší páčkou pod brzdou a brzdou se snažil řadit nahoru.Ale po několika minutách jsem zjistil, že si ruce zvykly a nedělalo mi to už žádný problém.Naopak mi přišlo docela pohodlné, že nemusím hýbat rukama na pákách a můžu těžší převod zařadit lehce palcem.

Tvar pák mi kupodivu padnul do rukou hned.Můžu s klidným srdcem prohlásit, že ač jsou campové páky menší a méně tvarované, drží se výborně a i jízda do kopce je na nich příjemná.Občas mi vadila u palce ona odřazovací páčka, ale nebylo to nijak dramatické.Páky se opravdu dobře drží a jsou pohodlné.U Shimana je sice větší možnost zapření, díky vyšší "špičce" ,ale ani Campa v tomto směru významě nezaostává.

Co se řazení týče, na to jsem byl zvědav nejvíc. Co se chodu a přesnosti týe, řekl bych, že je to prakticky nastejno. Velký rozdíl je ovšem v řazení samotném. Odřazování palcem se může zdát pohodlnější, ale mě přijde např. v silové jízdě nebo při jízdě ze sedla, trochu nepraktické.Možná to je tím, že mám poměrně dlouhé prsty, ale i tak mi přijde, že Shimano řazení v tomto případě vítězí.Při zalehnutí do oblouků, se mi také lépe odřazuje ukazováčkem na Shimanu,než palcem na Campě.Je ale možné, že je to jen tím, že na Shimanu jezdím již několik let, a proto jsem na něj mnohem víc zvyklý.Celkově vzato má campové řazení v klidnějším řežimu pohodlnější řazení než Shimano, ale ve vypjatých situacích či při jízdě v terénu, mi dělá problém třeba odřadit jen o jeden pastorek.Často se mi stává, že prostě palce odřadím třeba hned o dva převody naráz, což není zrovna příjemné.Na Shimanu se tohle prakticky stát nemůže.

Řazení na přesmyku mi přišlo o něco lepší než na Shimanu - dá se přesně doladit poloha přesmyku a také chod mi přijde plynulejší...


Pokud bych to měl nějak shrnout, trochu nechápu „boje“ mezi těmito dvěma tábory. Nevidím v tom nějak zásadní rozdíl.Oboje má něco svého a něco, co tomu chybí.
Mohl bych jedině doporučit, mít dvě kola a každé ustrojené jinak, protože jako celek by to asi nemělo chybu...

Autor: Expen    Dne: 20.10.2008
copyright HSK - cycling 2009 | design a kód: Michal Dyntar